05-10-04

[Week 7-Dag 44]-Caudalie en een beetje hulp

Wil je je betweterige oom op het volgend familiefeestje eens de mond snoeren en als een echte wijnprofessioneel uit de hoek komen? Zo ja, werp dan eens het volgende op als je oom weer eens zit uit te wijden (lees zagen) over één van zijn saaie bordeauxwijnen: "Nonkel, allemaal goed en wel maar deze wijn heeft maar caudalie 3!"

Natuurlijk wil je graag weten waarvoor caudalie staat als je bovenstaande zinsnede declameert. Wel caudalie is een maat voor de lengte oftewel het aanhouden van de aromatische componenten van de wijn in de mond na het doorslikken (of het uitspuwen - zeker aan te raden als je enkele tientallen wijnen dient te proeven) van de wijn. Eén seconde komt dan overeen met één caudalie. Oftewel een wijn met caudalie 3 is een wijn waarvan de aroma's een drietal seconden blijven hangen in de mond. Een makkelijker bekkend alternatief voor caudalie is dan ook "afdronk".

Nu, in caudalie bestaat er ook een zekere hiërarchie, het wordt immers aangenomen dat er een rechtstreeks evenredig verband is tussen het aantal caudalie en de kwaliteit van de wijn.Zo wordt een korte afdronk vertaald in 3 à 4 caudalie, een middelmatige afdronk staat voor 5 à 7 caudalie en een lange afdronk is alles tussen 8 en 12 à 14 caudalie. In principe zou een wijn van 12 caudalie een eind meer kwaliteit moeten hebben dan een wijn van 3 caudalie.

De Luis vindt dit allemaal mooi en wel, maar blijft met de vraag worstelen wat nu eigenlijk de oorsprong is van dit toch niet alledaags woord. Enige opzoekingen in wat woordenboeken heeft de Luis niet verder geleid dan "caudaal: zich uitstrekkend in de richting van de staart" wat op zijn beurt afkomstig is van het Latijnse woord "cauda" wat (dieren)staart betekent.

Conclusie: caudalie zou zo iets moeten zijn als de staart van de wijn, de laatste beoordelingsfactor na het bekijken, besnuffelen en proeven. En deze laatste factor kan dan natuurlijk voor een "cauda jactare"-effect zorgen (oftewel een "kwispel-effect") of erger, kan er voor zorgen dat je "caudam trahere" oftewel voor schut staat. (Alvast met mijn verontschuldigingen voor de incorrecte verbuigingen, maar Latijn is dan ook nooit mijn sterkste kant geweest).

Desondanks blijft de vraag of er niet meer is...dus een oproep aan jullie: Heeft er iemand een idee waarvan het woord "caudalie" afkomstig is? De Luis is alvast eeuwig dankbaar voor mogelijke reacties.

13:03 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (5) |  Facebook |