20-05-04

[Week 6-Dag 41]- De druifluis een halt toegeroepen

De druifluis ("phylloxera vastatrix") heeft zich, tot zijn grote spijt, niet overal kunnen uitleven in zijn verwoestingsdrang. Zo is al eerder vermeld dat Chili een oninneembare vesting bleek te zijn voor dit miniscuul opdondertje. Naast Chili is ook Cyprus volledig gespaard gebleven van enig "wortelonheil". Dit is in hoofdzaak te wijten aan de immens strenge invoercontrole en quarantainemaatregelen van druivestokken buiten Cyprus.

Echter naast deze twee landen zijn er overal ter wereld kleine "conclaafjes" waar de druifluis geen poot aan wal heeft kunnen krijgen (ondanks zijn waarschijnlijk heftige pogingen). Onder deze categorie vallen o.a. de wijngaarden van het "Weingut Dr. Loosen". Dit Wijndomein heeft in het gebied Mosel-Saar-Ruwer een 12 ha aan wijngaarden waarvan ongeveer 98% nog wortelecht zijn oftewel nooit aangetast door de lustig knabbelende phylloxera. Eén van die wijngaarden is gekend onder de naam Ürziger Würzgarten, wat zoveel als Kruidentuin van Ürzig betekent, en nestelt zich op de hellingen van de rechteroever van de Mosel. De reden dat de druifluis zich hier nooit heeft thuisgevoeld is te vinden in de bodem waarin deze wijnstokken zich vastgezet hebben. Deze bodem is immers rijkekijk bezaaid met leisteen (zie foto) en dat is nu net een ondergrond waarop de luis zich voortbeweegt zoals een 80plusser op een beijzeld voetpad...

Ja, ja, ook de verwoester heeft zijn beperkingen.

Bron foto: www.drloosen.com

20:36 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

15-05-04

++U(pdate)-dag++

De Druifluis emigreert? De Druifluis heeft taalcursus gevolgd? De Druifluis is de Wine Louse? Of -voorlopig nog- niets van dit alles?

Bestaat er één antwoord op al deze vragen?

23:00 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

09-05-04

[Week 6-Dag 40]-Glaswerk in een concertzaal

Dat glazen en wijn een bijzondere verhouding hebben, kon al duidelijk opgemaakt worden in de dagboeknotitie over de (toen) nieuwste Riedel-telg: het Blind-Blind tasting glass. Deze bijzondere verhouding wordt nog eens duidelijk uit de doeken gedaan in het artikel van Bruno Vanspauwen in het De Standaard Magazine van 08/05/2004.

Een citaat van de Franse glazenontwerper Jean-Pierre Lagneau (van het Duitse glazenbedrijf Spiegelau) dat in desbetreffend artikel aangehaald wordt, wil ik je alvast niet onthouden:

"Zoals een concertzaal is het wijnglas een medium tussen de componist, de wijnmaker, en het publiek, de wijnproever. En iedereen weet hoe belangrijk de architectuur en akoestiek van een concertzaal zijn om een muzikale compositie tot haar recht te laten komen."

Bij de weg, Riedel heeft ondertussen niet stilgezeten en heeft de Collectie "O" op de markt gegooid. Het specifieke/eigenaardige van deze nieuwe collectie is het totaal ontbreken van de steel of voet (maar -volgens Riedel's website- heeft dit dan weer het voordeel dat het glas in gelijk welke vaatwasser een plaatsje kan vinden).

Wel wilt de Luis opmerken dat dit idee niet zo baanbrekend is. Zo heeft bv. Jacques Pasot de speciale serie glazen Les Impitoyables (de onverbiddelijken) gecreëerd. Een glas in die reeks is Le Taster; ja inderdaad een steelloos glas met als bijzonderheid inkepingen voor duim en wijsvinger om aldus het betere walswerk wat ondersteuning te geven.

In ieder geval de concertzaal van het glaswerk kent vele vormen...

20:01 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

05-05-04

[Week 6-Dag 39]-De Rosentuin verblijdt de Luis (met een boekje)

De Rosentuin is aan huis geweest (ja, ja ook thuisleveringen zijn zijn ding) en heeft de Luis verblijd met "Launiges Wein Brevier Verse - Weinheiten - Wahrheiten (Band I en II)".

Alvast een citaat:

Im Wein
sind Mühe, Winzers Fleiss.
Im Wein
sind Sonne, Sorg' und Schweiss.
Im Wein
ist Erde neu erstanden.
Im Wein
ist Geist aus Väters Landen.
Im Wein
sind Schöpfung, Hoffen, Bangen.
Im Wein
sind Wahrheit, Leben, Tod.
Im Wein
sind Nacht und Morgenrot
und Jugend und Vergänglichkeit.
Im Wein
der Pendelschlag der Zeit.
Wir selbst sind Teil von Wein und Reben.
Im Weine
spiegelt sich das Leben.

-- Roland Betsch

21:55 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |