01-04-04

[Week 5-Dag 35]-De frauduleuze kurk

Waarschijnlijk moet je begiftigd zijn met het IQ van een mier (alhoewel “begiftigd” me niet direct de juiste woordkeuze lijkt, maar wie maalt daarom eens het 23.00u is gepasseerd?) om niet door te hebben dat week 5 in het licht van de flessensluitingen en –omhulsels stond: kurk, blik, schroefdoppen, allen hebben ze de revue gepasseerd en naar alle waarschijnlijkheid ben jij, de lezer, er nog niet uit wat nu je voorkeur kan/moet wegdragen. Laat het een troost wezen, ook de Luis weet het niet; maar uiteindelijk is het niet de sluiting of het omhulsel dat bepalend is, maar de wijn in je glas. Dus één goede raad, laat de wijn spreken en laat je niet beïnvloeden/intimideren door hetgeen er rond hangt, weze het de sluiting of ja, zelfs het etiket…

Ergens in de vorige paragraaf is het K-woord gevallen, ja kurk, en dan kan de luis het weer niet laten om bij wijze van afsluiter van deze week nog een weetje voor te schotelen. In een restaurant (waarschijnlijk niet het doordeweekse maar eerder het iets sjiekere) gebeurt het vaak dat ze je de kurk presenteren. Wat je er op dat moment mee doet, kan me waarlijk onder mijn oksels klonteren: of je neemt eens een voorzichtige snuifje aan de onderkant van de kurk of je inspecteert hem eens grondig of je neemt hem mee naar huis als collectoritem of voor mijn part neem je er een stevige hap uit…Het interessante van dit ritueel is de achtergrond. Immers de presentatie van de kurk dateert van meer dan 100 jaar geleden. Het kon gebeuren dat wanneer de niet zo scrupuleuze restaurants een zeker tekort hadden aan een bepaalde wijn lustig etiketten begonnen af te weken en deze vervingen voor de meer exclusieve (lees duurdere) etiketten. Dergelijke frauduleuze praktijken waren niet zo eenvoudig uit te voeren met de kurken stop. De sommeliers presenteerden daarom dan ook de kurken stop, waarop het embleem en/of de naam van de wijnmaker was vermeld om duidelijk te maken aan de klant dat in hun restaurant niet wordt gechipoteerd…en zodoende presenteert men tot op vandaag nog steeds de kurk.

23:39 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.