19-10-03

Dag 17-Een hoogtechnologische levenscyclus

Phylloxera vastatrix, een minuscuul klein geel insectje, niet meer dan één millimeter groot, maar toch zo’n gecompliceerde levenscyclus (zie foto). Als vliegdingetje legt het wijfje honderden eitjes die uitgroeien tot nietsontziende larven. Ja, inderdaad het is in het larvestadium dat het kwaad geschiedt. De larf vindt niets lekkerder dan een vers sappig worteltje van de wijnstok. Het geknabbel en gesabbel van dit beestje zorgen er dan ook voor dat de wortels beginnen te “bloeden”, het levenssap stroomt vrijelijk weg en de wijnstok gaat een langzame doodstrijd tegemoet (die tot een drietal jaren kan duren).

Het grappige, of eerder het schrijnende, van dit alles, is dat dit luisje de Europese territoriën is kunnen binnendringen (en verwoestend te keer is kunnen gaan) omwille van de vooruitgang in de technologie. Inderdaad, de door iedereen geroemde technologie was weer eens de grote boosdoener.

Eerst en vooral was er de wetenschappelijke ontwikkeling. Meer bepaald de botanie zorgde er voor dat verschillende soorten planten ongehinderd tussen de continenten werden uitgewisseld. Men was zich nog van geen kwaad (en zeker van geen phylloxera) bewust, en de uitwisseling gebeurde dan ook zonder enige controle of quarantaine. Naar aanleiding van dergelijke intercontinentale uitwisseling (de phylloxera was immers oorspronkelijk een rasechte Amerikaander), is de Phylloxera naar alle waarschijnlijkheid Europa binnengesmokkeld.

Maar er is meer (zoals je je waarschijnlijk wel herinnert, is er altijd meer…). De botanische wetenschappelijke interesse was natuurlijk maar één zaak, een andere zaak was dat de druifluis de overtocht diende te overleven. En hier komt een ander technologisch wonder – althans toch in die tijd – op de proppen: de stoomboot. Dit vaartuig zorgde er voor dat de transcontinentale overtocht tussen de Verenigde Staten en het Oude Continent binnen een afzienbare tijd kon gebeuren, in ieder geval afzienbaar genoeg voor de Phylloxera.

Wat eens te meer het nut van de technologie – en vooral de vooruitgang in de technologie – bewijst…

01:25 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.