16-10-03

Dag 16-De verwoester

Eigenlijk wordt het eens hoog tijd dat ik wat dieper inga op het reilen en zeilen van het beestje waarnaar dit blogje is genoemd (en dat hier lustig rondkruipt). Ja, ja, eindelijk een woordje meer over de druifluis of zoals het officieel gekend is: de phylloxera vastatrix.

Zo op het eerste gezicht lijkt het allemaal maar evident dat de flessen wijn van onze favoriete wijnproducent ieder jaar tot in de winkel geraken. Echter, zo evident is dit allemaal niet…denk alleen maar eens aan je eigen achtertuin(tje) en de aanslagen die aldaar gebeuren op je liefste plantjes: bladluizen, slakken, rode spin, vogels die je kersen voor je neus wegpikken, wormen, en deze lijst gaat nog een heel eind door.

Zo ook kent de wijngaard een hele hoop vijanden en hierbij kan de phylloxera zonder meer als de “Bin Laden” van het schadelijk gedierte gerekend worden.

Dit minuscuul klein beestje werd geïdentificeerd in 1868 door een commissie onder voorzitterschap van Jules-Émile Planchon. Deze bedacht dit insectje met de naam phylloxera vastatrix. Een naam die eigenlijk een Grieks-Latijnse combinatie vormde. Fyllo stamt namelijk af van het Griekse “phullon” wat “blad” betekent, terwijl xero van het Griekse “xèros” komt (“droog”). Echter het venijn zat hem in het staartje: het Latijns gedeelte “vastatrix” betekent immers zoveel als de “verwoester”. Dat Jules-Émile hiermee het gezegde “nomen est omen” meer dan eer had aangedaan, kon hij op dat moment op geen enkele wijze bevroeden.

In 1863 zette de luis zijn eerste pootjes aan het Franse vasteland in Arles in de Provence. En vanaf toen begon het zijn triomftocht: eerst kwam de Bordeaux-streek en het Rhône-dal aan de beurt. Een twintigtal later had het al het grootste gedeelte van Midden- en Zuid-Frankrijk geïnfecteerd. En nog eens een tiental jaren later, we zeggen en schrijven 1890, waren bijna alle Franse wijnstreken onder de invloedsfeer van dit minuscuul beestje.

Waarlijk een nietsontziende verwoester…

Niet verwonderlijk dat het opduiken van de allesverzengende phylloxera een dusdanig effect had dat men in de wijngeschiedenis sprak van A.P. (“Ante Phylloxera”) en P.P. (“Post Phylloxera”)…

Wordt vervolgd…

Foto: Jules-Emile Planchon

23:16 Gepost door (c) Fylox Era | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.